Turisprevia 03

Una tarde entre lo deportivo y lo folklórico, al más puro estilo fallero, vivieron las máximas representantes y presidentes de Els Barris, Plaça del Mercat, Placeta del Marqués, Avda. Corts Valencianes y L’Antiga Fontanella, las cinco comisiones de Turís.

 

Turisprevia 03

Una tarde entre lo deportivo y lo folklórico, al más puro estilo fallero, vivieron las máximas representantes y presidentes de Els Barris, Plaça del Mercat, Placeta del Marqués, Avda. Corts Valencianes y L’Antiga Fontanella, las cinco comisiones de Turís.

Turisprevia 01

Ataviados con los típicos trajes de valencianos todavía destacaban más sobre el verde césped del municipal de Turís convirtiendo la estampa en más peculiar si cabe con el chut de todas las falleras con el silbido del árbitro para efectuar el saque de honor. Nada más y nada menos que diez pelotazos simultáneos flanqueados por los jugadores del equipo de veteranos de Turís que en la liga de La Vall dels Alcalans ya va segundo.

Turisprevia 02

Acto seguido el Grup de Danses Turís, en colaboración con los que han ensayado religiosamente, ofreció la tradicional dansà por la calle del beato Fernando González hasta acabar en la misma Plaza de la Constitución donde todo el grupo finaliza bailando alrededor de la misma en una bella estampa flanqueada por el público.

 

Comienza la fiesta

Sin embargo, una falla muy especial se ha adelantado a todas las demás y ya ha quemado incluso su monumento. Se trata de la Asociación Per ells, que el pasado sábado organizó su tradicional jornada fallera con un programa de festejos en el que no faltaron ni los juegos tradicionales ni la globotà. Al finalizar la jornada el presidente y la fallera mayor de la comisión fueron los encargados de encender el monumento fallero, cien por cien casero.

Una vez todas las carpas en la calle, los llibrets repartidos y las primeras piezas de los monumentos en la calle, este miércoles en las cinco comisiones turisanas habrá cena de hermandad. En Els Barris habrá que ir disfrazado bajo el lema “el bosque encantado” y tendrá lugar tras l’encessa de su demarcación a las nueve y media.

En Plaça del Mercat habrá concurso de gorros con temática relacionada con su inédita cabalgata del fuego (que se celebrará domingo por la tarde) y monólogos a cargo de los integrantes del grupo de playback. La falla Placeta del Marqués también realizará su “encessa” previamente al pregó que conducirá hacia la cena de los falleros de honor.

En la misma línea Corts Valencianes encenderá su demarcación para pasar a degustar una tortilla gigante y entregar las recompensas que este año ha concedido la Junta Central Fallera.

Programa de festejos

DIJOUS 27 DE MARÇ

A les 12:00h clausura de l'exposició del ninot al teatre. Durant tota la vesprada, parcs infantils en totes les demarcacions per als xiquets.

A les 22:00h, sopar de la plantà amb l’assistència dels representants dels mitjos de comunicació.

A les 00:00h, a l'Ajuntament de Turís es cantaran les primeres albaes i a continuació  es farà un recorregut per tots els casals per oferir estos cants a les falleres majors de les comissions, amb l'ordre següent: L’Antiga Fontanella, Els Barris, Placeta del Marqués, Avda. Corts Valencianes i Plaça del Mercat. Esta nit als casals ja es poden tastar els primers bunyols acompanyats de vi dolç Cañamar.

DIVENDRES 28 DE MARÇ

A les 8:00h, despertà en algunes demarcacions i repartiment de bunyols en els casals.

A les 12:00h cercaviles pels carrers del nostre poble.

A les 18:00h, cercaviles pels carrers del nostre poble amb especial atenció als infantils de les comissions, que aniran tots disfressats.

A les 00:00h la falla Els Barris celebra el seu correfoc pels carrers Mestre Sala y Avda. Blasco Ibáñez.

A les 00:30h les comissions de Avda. Corts Valencianes, Plaça del Mercat, Placeta del Marqués i L’Antiga Fontanella celebren ball de disfresses als seus casals.

DISSABTE 29 DE MARÇ

A les 8:00h despertà en totes les demarcacions i repartiment de bunyols en els casals.

A les 12:00h cercaviles pels carrers del nostre poble.

A les 14:00h tindrà lloc la mascletà de la falla Placeta del Marqués a càrrec de Pirotecnia Turís junt l’institut de secundaria.

A les 19:00h, ofrena de flors a la Mare de Déu del Dolors Gloriosos, patrona de Turís, amb la participació de diferents juntes locals d'altres poblacions i les seues respectives falleres majors, comissions convidades de tota la provincia així com la nostra Regina de les Festes Populars i Patronals, Begonya González Palmero i la seua cort.

A continuació, les falleres majors de les nostres comissions oferiran els seus rams a nostra patrona a l’interior del temple parroquial de la Nativitat de la Nostra Senyora. Esta celebració serà de caràcter obert i podrà assistir tot el món.

A partir de les 23:30h, verbenes a totes les demarcacions que en Corts Valencianes es concretarà amb un festival de zumba, i degustació de bunyols i vi dolç de Canyamar. La falla Placeta del Marqués celebrarà el 25º aniversari de la seua parada mora.

A la 1:30h de la matinada, gran nit del foc a càrrec de la Pirotecnia Turís per a la falla Els Barris junt al centre de dia.

DIUMENGE 30 DE MARÇ

A les 8:00h despertà en algunes demarcacions i repartiment de bunyols en els casals.

A les 12:00h cercaviles per recollir a les falleres majors.

A les 12:30h tindrà lloc la celebració de la misa en honor a Sant Josep, amb l'assistència de les cinc comissions falleres del nostre poble.

A partir de les 14:00h Pirotecnia Turís dispararà les diferents mascletaes amb el següent ordre: falla Els Barris a les 14:00h, junt al centre de dia, i falla Avda. Corts Valencianes a les 14:30h junt a l’institut de secundaria. A les 14:45h la falla Plaça del Mercat oferirà una minimascletà al carrer Maestro Navarro (carrer ample).

A les 19:00h pasacarrers de totes les comisions. La falla Plaça del Mercat oferirà la cavalcada de foc que finalitzarà amb la cermà de la falleta infantil.

A partir de les 20:30h, les comissions falleres aniran cremant les seues falles infantils.

Cremà de les falles

00:00h Disparà d’una mascletà mixta junt al centre de dia per a la falla Els Barris i a continuació cremà del monument gran.

00:30h Cremà del monument de la Falla Placeta del Marqués.

01:00h Cremà del monument de la Falla Avinguda de les Corts Valencianes.

01:30h Cremà del monument de la Falla Plaça del Mercat.

02:00h Cremà del monument de la Falla L’Antiga Fontanella.

02:30h Comissions i Junta Local Fallera comencen a preparar les falles de 2015.

Nota: qualsevol canvi que es puga produir al programa de festejos s’avisarà oportunament.