Lo Rat Penat felicita a todos los falleros por la consecución del reconocimiento como Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad, animando a mantener la tradición literaria de la fiesta fallera con la participación en el Concurso de Llibrets de la centenaria asociación, el cual recuerda está protegido explícitamente al encontrarse dentro del Expediente presentado en la UNESCO.

Valéncia, decembre de 2016

Sr./ Sra. President/ a de la Comissió de Falla
Estimats amics:

Encara emocionats per la declaració de la festa de les falles com a Patrimoni Immaterial de l’Humanitat per la UNESCO, els membres de la societat Lo Rat Penat desigem felicitar a tots els fallers i falleres per este gran èxit colectiu, el qual haguera segut impossible sense l’esforç diari que realiseu tots i cada u de
vosatros per mantindre vives les nostres tradicions.

La societat Lo Rat Penat ha estat sempre al costat de les Falles i dels fallers. A instàncies de la nostra associació s’inicià a finals del sigle XIX el primer concurs de premis que s’otorgaven a les Falles.

L’expansió i evolució dels tradicionals Llibrets de Falla se deu també a Lo Rat Penat, que des de 1903 convoca el Concurs de Llibrets de Falla concedint guardons de caràcter anual als millors llibrets i explicacions de la falla.

Per això nos ompli especialment d’orgull que, entre els aspectes de la nostra festa que es protegixen en l’expedient de la UNESCO, es troba la menció expressa a la llabor que l’associació cultural Lo Rat Penat ve realisant anualment, celebrant “un concurs per a potenciar la lliteratura satírica vinculada a la festa escrita en la llengua pròpia”. Aixina com també “el caràcter satíric de la falla”, que “permet la crítica social, cultural, moral, humorística. Això ha impulsat formes lliteràries particulars (llibrets) en llengua vernàcula, que jugen l’actualitat de manera desenfadada i jocosa. Les falles preservaren la llengua valenciana en moments en que estigué perseguida i prohibida”.

El tradicional Concurs de Llibrets de Lo Rat Penat, obert a totes les comissions falleres, del Cap i Casal i de tot el Regne, i obert també, com no pot ser d’una atra manera, a tots els poetes i escritors que cada comissió tria lliurement per a colaborar en el seu llibret, sense més condicionant que l’us de la llengua valenciana, és, puix, el de major solera i tradició fallera, pero també el de major participació i competència: en l’edició de 2016 s’ha alcançat un nou récort de participació en l’història del concurs, presentant-se un total de 300 llibrets en les distintes seccions del certamen, de cinquantassís autors diferents, i s’adjudicaren un total de 239 premis en estandart per a les falles.

Volem animar-vos a que, com mana la tradició, continueu incloent els versos de l’explicació i relació de la falla en el vostre llibret; i a continuar usant, tant en ell com en el restant d’activitats de la vostra comissió, la nostra llengua valenciana. I per supost, vos convidem també a que continueu participant en un més que centenari concurs que ya és patrimoni de tots els fallers, i a treballar tots junts fent història i valencianitat fallera, ajudant a preservar la nostra secular lliteratura satírica i festiva.

Gràcies, una volta més, pel vostre incansable treball en pro de les nostres tradicions, i la nostra més sincera enhorabona.

Enric Esteve i Mollà
President de Lo Rat Penat